Húsvét Erdélyben

 

 

1 nap: Indulás Békéscsabáról az Evangélikus Nagytemplom mögötti parkolóból 5:30-kor. A varsandi határátlépés után Kisjenő érintésével Világosra érkezünk, ahol a hegytetőn már csak a vár romjai láthatóak, felkeressük a vár köveiből épült klasszicista Bohus – kastélyt, ahol 1849. augusztusában Görgei Artúr törzskarával megszállt. A múzeumként működő épületet gondozott park veszi körül, román művészek kiállítása mellett csak Görgei íróasztala emlékeztet a fegyverletételre. Utunkat a Zarándi hegység alatt szőlőműveléséről és borászatáról híres vidéken folytatjuk, majd megállunk a búcsújáróhelyként is ismert Máriaradna felújítás alatt álló templománál. A Maros völgyében haladunk Déva felé, ahol siklóval felmegyünk a várba, aminek építéséhez fűződik a Kőmíves Kelemen népballada története. Délután Vajdahunyad impozáns várkastélyát tekintjük meg (Mátyás-loggia, Lovagterem, Nagyterem, várudvar, bástyák). Gyulafehérvárra utazunk, ahol a szépen felújított műemlék épületeket csodálhatjuk meg: a székesegyházat Hunyadi János, Hunyadi László, Izabella királyné szarkofágjaival, a püspöki palotát, régi és modern szobrokat, várkapukat, a görögkeleti katedrális reprezentatív épületét. Este érkezünka szálláshelyünkre, Torockóra, ahol 3 éjszakát töltünk.

 

2. nap: Reggeli után séta Torockó főterére, ahonnan szép rálátás van az 1130 méter magas Székelykőre. A néprajzi múzeumban a híres torockói népviselettel és a bányászat, a vasművesség használati eszközeivel ismerkedünk. Torockóról Nagyenyedre utazunk,megnézzük a Bethlen-kollégiumot, ahol a magyar irodalom és tudomány kiváló személyiségei tanultak és tanítottak. Sétálunk a romantikus várban és tisztelgünk 700 helybéli lakos tömegsírjánál, emléktáblájánál. A délutánt Segesváron, a német nyelvű lakosság egyik szellemi központjában töltjük. A Schuller-házat érintve megyünk fel a Felsővárosba. A 72 m magasan fekvő várnegyed hangulatos utcái, az Óratorony, a híres Schülertreppén jutunk fel a Várhegyre, ahonnan gyönyörű a rálátás az Alsóvárosra, a Nagy-Küküllő völgyére. Szabad program keretében vásárolni, helyi specialitásokat lehet kóstolni. Visszautazás Torockóra, vacsora.

 

3. nap: Reggeli után az Aranyos partján fekvő Tordára utazunk, ahol a katolikus templomban mondták ki Európában először a vallásszabadságot.A templomlátogatások lehetőséget adnak, hogy kis időre részt vegyünk a húsvétvasárnapi szentmisén, illetve istentiszteleten. A városnézést követően ellátogatunk az 5 éve felújított sóbányába. A régi bányát teljesen átalakították, egy részében bemutatótermeket, lenn szabadidőközpontot alakítottak ki (golf – és tekepálya, csónakázótó, óriáskerék, modern, gyors liftek). Délután Kolozsvár nevezetességeivel ismerkedünk: Főtér, Szent-Mihály –plébániatemplom, Mátyás király lovas szobra és szülőháza, Magyar Színház, egyetemek, Szamos – part, Babes-Bolyai Egyetem, Farkas utcai református templom, stb. Sétánkat a Házsongárdi temetőben folytatjuk.  Este visszatérünk Torockóra, vacsora.

 

4. nap: Reggeli után hazaindulás. Bánffyhunyadnál egy kis kitérőt teszünk Kalotaszentkirályra, ahol bekapcsolódhatunk a Húsvéti ünnepségekbe, de előtte még vásárlási lehetőség Körősfőn (értékes népművészeti termékek).  Királyhágón fotószünetet tartunk, majd Nagyváradra utazunk, ahol megtekintjük a barokk püspöki székesegyházat, Szent László királyunk bronzszobrát, a Kanonok sort, a püspöki palotát. Városnézésünket a Belvárosban folytatjuk: Szigligeti Színház, Ady –emlékhelyek, Sas-palota, templomok, stb. Érkezés Békéscsabára az esti órákban. 

 

Kötelező stornó biztosítás: 1,6 %

BBP: 2.200 Ft/fő

A belépők várható költsége kb. 70 ROL

A részvételi díj tartalmazza: szállást, félpanziós ellátást, útiköltséget, idegenvezető költségét

A részvételi díj nem tartalmazza: belépők költségét, stornó biztosítást és a baleset-, betegség –és poggyászbiztosítást